DeFi için yüzlerce cüzdan var. Bu yazımızda gelin mobil ve tarayıcı bazlı cüzdanlara bakıp birkaç örnek ile bu alana adım atmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışalım:

DeFi için genel olarak online, mobil ya da hardware cüzdanlar kullanılıyor. Mobil cüzdan dediğimiz aslında bir uygulama. Telefonunuzun işletim sistemine göre Apple Store ya da Google Play üzerinden indirip çalıştırıyorsunuz.

e-wallet
Image by mohamed Hassan from Pixabay

Uygulamayı açtığınızda yeni bir hesap oluşturabilir ya da daha önce bahsettiğimiz 12 kelime elinizin altında ise bunları girerek sahip olduğunuz varlıklarınızın bulunduğu hesaba ulaşabilirsiniz. Eğer yeni bir hesap yarattı iseniz, daha önce yazdığımızı bir kez daha hatırlatalım: Bu 12 kelimeyi not alıp güvenli bir yerde saklamak çok kritik, aksi halde cüzdanınızda bir sorun olduğunda hesabınızdaki varlıklara bu 12 kelime olmadan ulaşamazsınız!

DeFi dünyası genel olarak Ethereum blokzinciri üzerinden çalıştığı için yazılarımızda genellikle Ethereum üzerinde çalışan cüzdanlardan bahsedeceğiz. Bitcoin ile Ethereum farklı zincirler oldukları için ilk zamanlarda çıkan cüzdanlar genelde ya birinde ya diğerinde çalışıyor idi. Şimdi her iki blokzincire ulaşmaya yarayan cüzdanlar da var.

Bu yazımızda iki mobil cüzdan tipine değineceğiz:

Wallet Connect

Wallet Connect, farklı cüzdanlar ile farklı DeFi uygulamalarının bir arada çalışmasını sağlayan bir standart. Kullanımı oldukça basit. Tek bilmeniz gereken telefonunuza yüklediğiniz mobil uygulamanın Wallet Connect standardına sahip olduğuna emin olmanız. Genelde çoğunluğunda bu özellik var.

Bilgisayarınızdaki tarayıcı üzerinden herhangi bir DeFi uygulamasına girdiğinizde, sağ üstte bulunan ‘Cüzdanı Bağla’ tuşuna bastığınızda karşınıza gelen alternatiflerden Wallet Connect’i seçiyorsunuz. Bu seçimi yaptığınızda karşınıza bir QR kod çıkıyor. Sonrasında telefonunuzdaki cüzdan uygulamasını açıp içinden QR kod okuyucu üzerinden bilgisayar ekranındaki kodu okutmak. Bu telefonunuz aracılığıyla bilgisayarınızı blokzincire bağlıyor.

Wallet Connect standardı ile kurulmuş pek çok cüzdan mevcut. Bunların içinden kullanıcı kolaylığı ile Argent ön plana çıkıyor. Argent tamamen ilk cüzdan deneyimi yaşayanlar için kurgulanmış bir uygulama. Oldukça kullanışlı ve temiz bir arayüze sahip, yukarıda bahsettiğimiz 12 kelimeyi tutmak istemeyen ve parasının çalınmasından çekinenler için alternatif çözümler üreten bir cüzdan.

Metamask

Metamask, neredeyse tüm DeFi dünyasının otomatik cüzdanı olmuş durumda. Bunun temel nedeni kullanım rahatlığı.

Her ne kadar DeFi platformları mobil telefonlardan kullanılabiliyor olsalar da, işlemlerin karmaşık yapısı nedeniyle bilgisayar başında olmak çok daha verimli oluyor. Farklı web sitelerine bağlanmak için Wallet Connect kullanmak rahat ama daha rahatı Metamask. Neden? Çünkü Metamask tarayıcınız içine yükleyebileceğiniz bir eklenti.

Wallet Connect gibi ‘telefonunu çıkar, uygulamayı açık, ekrandaki QR kodu okut’ gibi detaylar yok burada. DeFi platformunda sağ yukarıdaki ‘Cüzdan Bağla’ tuşu üzerinden Metamask’ı seçip onay verdiğinizde bağlanmış oluyorsunuz.

Bu arada 2020 yılının sonuna doğru Metamask, mobil cüzdanlar için de bir uygulama yarattı. Tarayıcınız üzerinden gördüğünüz hesabınızı benzer şekilde telefonunuzdan da görebiliyorsunuz.

Metamask’ın nasıl kullanılacağı ile ilgili Aybars Dorman’ın detaylı yazısını okuyabilirsiniz

Cüzdanlar alanlarını geliştiriyor

Perakende sektöründe temel bir anlayış vardır. Son kullanıcıya kim dokunuyor ise en avantajlı olan odur. Kripto dünyasında da kullanıcıya dokunanlar cüzdanlar. Bu nedenle ileride değer olarak ciddi bir avantaja sahipler.

Zaten cüzdanlar da bu avantajı kullanmaya başladılar bile. Cüzdan içinde yeni özellikler çıkararak kullanıcıyı olabildiğince kendilerine bağlamaya başladılar. Örneğin kullanıcılar Metamask üzerinden sadece varlıkları görmek değil, artık onları alıp satma imkanına da sahipler. Metamask token satmak isteyen kullanıcılarına yaklaşık 10 farklı borsadan fiyat toplayarak en uygununu sunuyor.

Benzer şekilde Argent de, son zamanlarda DeFi üzerinde gittikçe ön plana çıkan getiri çiftçiliği alanında yatırım yapabilmeleri için kullanımı kolay ve anlaşılır bir arayüz sunuyor.

Arkası yarın

Cüzdan bir DeFi platforma bağlanmanın ilk adımı. Bir sonraki yazımızda, farklı DeFi platformlarında gezerken dikkat edilmesi gerekenlere bakacağız.


Not 1: Bu yazı ilk olarak 11 Mart 2021’de BlockchainIST Center‘da yayınlandı

Not 2: Tüm yazılara Yazılar sekmesinden ulaşabilirsiniz

Genel not: Bu ve diğer yazılarımızın hiçbiri yatırım tavsiyesi değildir. Özellikle DeFi yani merkeziyetsiz finans sektörünün denetime tabi olmamasından dolayı klasik piyasalara göre çok daha riskli olabileceğini göz önünde bulundurun.